CHITURI DE ROSTURI & SILICON
Chit de rosturi Mapei
Este utilizat in constructii, la lucrari de renovare, amenajare sau reamenajare, la interior si exterior, in special in medii umede in permenenta (piscine, saune). Si pentru chit de rosturi la faianta, gresie, gresie portelanata, piatra naturala, mozaic din piatra naturala sau mozaic vitroceramic. Hidrofobizat, cu efect de respingere a apei – tehnologie DropEffect si rezistenta.
Cum alegi un chit de rosturi Mapei?
Chitul pentru rosturi are două funcții, funcționalitate și estetică. Prin urmare, etanseitatea placilor este asigurata, astfel incat apa sa nu patrunda, iar miscarile de dilatare si contractie ale acestora sunt absorbite pentru a preveni fisurarea sau desprinderea. În același timp, oferă un aspect estetic frumos. Atunci când alegeți chitul pentru îmbinări, trebuie să acordați atenție următoarelor aspecte:
Culoarea – se recomandă sa fie cat mai aproape de culoarea placilor si mai inchisa decat culoarea acestora; o alta optiune este sa obtineti un contrast intre culoarea chitului si culoarea cusaturii; găsiți mai multe tonuri pentru chitul cusături Varietate, de la crem, maro, gri, antracit, negru la roz, verde, albastru, violet si alte nuante;
Destinatia gresiei – prin urmare, poate fi folosita chiar si ca chit pentru spatii interioare sau placari exterioare, precum terase, balcoane, piscine; exista si chituri prestabilite.
Grosimea rosturilor-poate fi un chit pentru cusături folosit pentru spațiul dintre panouri de pana la 6mm, 8mm, 12mm;
Creste rezistenta la reactivi chimici-in spatii care necesita un grad ridicat de igiena si folosesc detergenti puternici, se recomanda folosirea chiturilor de rosturi rezistente la acizi si alcaline;
Cum aplici corect chitul de rosturi? – Pasi de urmat
Chitul de rosturi se aplica la finalul procesului de montare a gresiei sau faiantei, dupa ce adezivul (mortarul) s-a intarit si s-a uscat, de regula la o distanta de 24 de ore. Pasii pe care ii ai de urmat de aici inainte sunt:
Pregatirea cusaturii – indepartati garnitura care mentine spatiul dintre placi, aspirati cusatura si verificati sa nu existe exces de adeziv; prin urmare, conectorul trebuie sa fie fara praf si complet golit;
Pregatiti chitul pentru rosturi – Presarati chitul praf din ambalaj intr-o galeata cu apa curata, ținând cont de doza specificata de producator; amestecați uniform cu un mixer electric pana când toată pulberea este dizolvata si se obține o pasta uniformă; utilizați imediat după preparare (Timpul său de utilizare este limitat, de obicei 20 de minute, deci nu pregatiti un amestec cu suprafață mare, altfel exista riscul ca produsul sa nu mai poata fi utilizat).
aplicarea chitului – amestecul se aplica pe suprafata rosturilor cu ajutorul unei raclete pentru a le umple; imediat pasta se intinde de-alungul lungimii rosturilor cu un gletuitor cu burete sau o racleta cauciucata; indepartarea excesului de material se face cu miscari in diagonala fata de rosturi pe intreaga suprafata a placilor ceramice;
curatarea – de indata ce chitul incepe sa se usuce si sa prinda o culoare alba pe suprafata placilor, se indeparteaza cu ajutorul unor carpe uscate; la un interval de aproximativ 20 – 30 de minute dupa aplicarea chitului se curata placile cu un burete imbibat in apa (limpezirea buretelui se va face in mod frecvent intr-o galeata cu apa curata); nu se va foosi un burete de bucatarie, ci un burete de baie cu structura hidrofila (are putere mare de absorbtie);
netezirea rosturilor – dupa ce suprafata ceramica a fost curatata, cu ajutorul buretelui (apasand usor cu degetul aratator pe acesta) se va trece pe suprafata rosturilor, realizandu-se finisarea lor; se lasa sa se usuce 24 de ore sau 48 de ore, potrivit indicatiilor producatorului si inainte de asezarea mobilei se mai realizeaza o curatare.
Montarea gresiei si a faiantei este un proiect pe care il poti duce singur la bun sfarsit, iar etapa finala a aplicarii chitului de rosturi nu prezinta grad de dificultate nici macar pentru incepatori. Spor la lucru!
Sfaturi profesionale pentru chituirea rosturilor
Nuanța mortarului pentru rosturi
Puteti diminua nuantarea mortarului pentru rosturi, asigurandu-va ca pastrati aceeasi latime si adancime a rosturilor, pentru ca mortarul sa se usuce in mod uniform (folositi cruciulite pentru rosturi!). In plus, este de ajutor sa preparati mortarul intotdeauna cu exact aceeasi cantitate de apa. Lasati intotdeauna rosturile proaspete sa se stranga putin, inainte de a le curata cu un burete umed.
Pentru umplerea rosturilor, exista mortare in toate culorile posibile. Aveti curaj si oferiti un aspect aparte placilor ceramice, apeland la rosturi colorate! Daca doriti sa mergeti la sigur, pentru ca nuanta rosturilor sa se potriveasca cu placile ceramice si cu spatiul, incercati culoarea mai intai intr-un loc mai putin vizibil si lasati mortarul pentru rosturi sa se usuce. Abia atunci puteti sa apreciati nuanta finala.
In special rosturile din zonele umede sunt susceptibile la formarea de mucegai. Rosturile devin gri-negre si nu mai arata atat de proaspete. Motiv pentru care ar trebui sa va faceti timp si sa refaceti rosturile sau sa le improspatati. Noi va aratam cum se face!
Improspatarea rosturilor
Rosturile neatractive pot fi improspatate cu vopsea pentru rosturi. Curatati rosturile vechi cu o soluţie de curatare pentru rosturi, apoi aplicati vopseaua pentru rosturi cu pensula sau cu un burete.
După uscare (rosturile lucesc mat), frecati vopseaua excedentară de pe marginile placilor ceramice cu un burete umed.
Refacerea rosturilor
Curatati rosturile urate sau mucegaite, acoperite de silicon si refaceti rosturile placilor ceramice.
Indepartati mai intai complet materialul vechi din rosturi, cel mai bine cu un cutit ascutit. Curatati temeinic rosturile pentru a indeparta chiar si ultimul spor de ciuperca si tot praful.
In cazul unei latimi de rost de peste 10 mm, cavitatea trebuie mai intai captusita. Puteti face acest lucru, de exemplu cu snur pentru rosturi.
Limitati traseul rostului pe ambele parti cu o banda adeziva din crep pentru ca rostul sa fie frumos si uniform.
Ca material de umplere folositi silicon sanitar permanent elastic si hidrofug. Cele mai multe silicoane contin substante fungicide, care isi pierd insa efectul dupa cativa ani.
La final, neteziti rostul cu detergent. Gata cu preventia.
Prevenirea formarii mucegaiului
Cel mai bine preveniţi formarea mucegaiului dacă după fiecare duş ştergeţi apa rămasă şi dacă asiguraţi întotdeauna în baie o ventilaţie bună.
De ce sa achizitionati un chit de Rosturi Mapei?
Este utilizat in constructii, la lucrari de renovare sau reamenajare, la interior si exterior, in special in medii permanent umede (piscine, saune). Pentru rosturi la faianta, gresie, gresie portelanata, piatra naturala, mozaic din piatra naturala sau mozaic vitroceramic. Este hidrofobizat, cu efect de respingere a apei – tehnologie DropEffect si rezistenta
Chit de rosturi imbunatatit pe baza de ciment, modificat cu polimeri, cu priza si uscare rapida, fara eflorescente, pentru chituirea rosturilor intre 2 – 20 mm.
Durata amestecului de chit de rosturi: 20 – 25 minute. Timp de asteptare pentru finisarea chitului de rost: 15 – 30 minute. Apt pentru trafic pietonabil usor: cca. 3 ore. Apt pentru dare in folosinta a placilor de gresie si faianta: dupa 24 ore (48 ore la bazine si piscine). Gama de culori: 34.
Este un chit de rosturi decorativ, de interior sau exterior, pentru pardoseli si pereti placati in special cu mozaic din sticla. Acest chit se poate folosi ca: – adeziv pentru lipiri rezistente la acizi, pe orice tip de substrat folosit in mod normal in constructii. – montajul si chituirea rosturilor finisajelor decorative in spatii cu o valoare estetica ridicata.